Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adopce dítěte homosexuály? Dítě není nároková věc, připomíná Fischer

děti
děti
Foto: Pixabay

Praha - Slova o homosexuálech z úst prezidentského kandidáta Pavla Fischera pobouřila celou republiku. Za svůj výrok, který byl dle jeho slov vytržen z kontextu, se opakovaně omluvil. Reagoval i na otevřený dopis od Koalice za manželství, která rovněž požadovala vysvětlení.

Pavel Fischer svým výrokem, že by nejmenoval homosexuála ústavním soudcem, rozohnil několik lidí včetně celebrit. Prezidentský kandidát se několikrát omluvil s tím, že to bylo vytrženo z kontextu. Ve své obhajobě zdůrazňoval, že pouze narážel na možné lobby a střet zájmů v případě homosexuálů, nikoli na skupinu samotnou. 

Připomněl také, že sám má několik přátel, kteří jsou homosexuálové. Bývalý velvyslanec v pokání pokračuje, když odpověděl na otevřený dopis Koalice za manželství, jež spadá pod platformu Jsme fér věnující se svatbám gayů a lesbiček. Koalice se ohradila vůči Fischerovu vystoupení. Vyčítá mu, že dal homosexuály do jedné roviny s pedofily. "Píšeme Vám, protože Vaše slova ovlivňují veřejné mínění a vnímání gayů, leseb, bisexuálů a transgender lidí - lidí z masa a kostí, občanů této země, Vašich voličů," píšou autoři v mj. v dopise.

"Plně chápu, že se homosexuálních občanů mé neuvážené výroky musely dotknout a že je vnímají jako nespravedlivé a diskriminující. Proto prosím přijměte mou omluvu. Cítím se trapně, že jsem v dané chvíli, v té situaci na debatě tak mluvil. Omlouvám se za to," reaguje v otevřeném dopise prezidentský kandidát. Ve své odpovědi se zmiňuje, že kádrovat někoho pro sexuální nebo náboženské názory je nepřijatelné.

Připustil, že otázka registrovaného partnerství se dá u nás ještě legislativně vylepšit, nicméně je toho názoru, že by homosexuálové zatím měli mít možnost pouze přisvojení vlastních dětí. Adopce mu obecně nepřijde vhodná. "Dle mého soudu jde o neprobádaný terén. Neměli bychom vycházet jen z nároku na dítě, ale především z principu práv dítěte samotného. Dítě není nároková věc," vysvětluje Fischer. 

Jako prezident by vyžadoval důkladnou analýzu dopadů a vyhodnocení nějakých zkušeností, aby se možnost adopce dětí homosexuálními páry u nás mohla posvětit. 

Témata:  homosexuálové Ester Janečková Pavel Fischer děti

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy