reklama

Reforma, která mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent a jednotlivcům umožňuje snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu, je jedním z pilířů Trumpova politického programu.

Kongres schvalování reformy zakončil ve středu. Hlasování se ale neobešlo bez komplikací. V úterý návrh podpořila Sněmovna reprezentantů, Senát ale následně musel kvůli procesním pochybením přijmout upravenou verzi, takže ve středu musela o nové úpravě hlasovat opět sněmovna.

Ačkoli Trump po hlasování Kongresu označil reformu za dárek pro Američany, neboť jim sníží daňovou zátěž, některá americká média spekulovala, že z taktických důvodů s ohledem na nadcházející volby do sněmovny a třetiny Senátu prezident dokument podepíše až po Novém roce.

V takovém případě by změny, ke kterým patří i škrty v některých zdravotních a sociálních programech, platily od roku 2019 a ne od ledna 2018. Podle AP Trump dnes prohlásil, že chtěl s podpisem opravdu počkat až na leden, ale nakonec změnil názor.