Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti tráví u počítačů hodně času. Ne všechny ale u her a filmů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká školní inspekce zveřejnila výsledky mezinárodních šetření ICILS 2013 a PISA 2012. Vyplývá z nich, že žáci méně úspěšných škol ve volném čase častěji na počítači stahují filmy a hrají hry a že socioekonomický status rodiny neovlivňuje rozsah času stráveného u počítače.

Źáci z úspěšnějších škol více využívají počítač ke komunikaci elektronickou poštou, získávání praktických informací nebo přípravu do školy.

Čeští patnáctiletí tráví v pracovních dnech průměrně dvě hodiny online, o víkendech je to o 30 minut déle, zjistilo šetření PISA 2012. Informační technologie k volnočasovým aktivitám využívají nejvíce ze všech zemí OECD, které se do tohoto ověřování zapojily.

Inspekce sledovala rozdíly mezi různě úspěšnými školami podle výsledků žáků v matematice. Na méně úspěšných školách je vysoké zastoupení žáků se slabými výsledky v tomto předmětu, na těch velmi úspěšných je velký podíl dětí s výbornými výsledky v tomto předmětu.

Na "horších" základních školách je více žáků, kteří na internetu netráví žádný nebo jen minimální čas. Zároveň se ale mezi nimi objevuje více extrémních uživatelů internetu, kteří jsou online více než šest hodin denně. Čtyři procenta žáků méně úspěšných ZŠ nemají doma připojení k internetu, na úspěšnějších ZŠ takoví žáci nejsou. U víceletých gymnázií takové rozdíly inspekce nezaznamenala.

Bezmála dvě třetiny děti z těch méně úspěšných hrají alespoň jednou týdně hry pro jednoho hráče, na "lepších" školách jich je 43 procent.

Email používají prakticky denně dvě třetiny žáků "lepších" víceletých gymnázií, ale jen 48 procent dětí navštěvujících ta horší. Žáci úspěšnějších škol rovněž častěji využívají internet kvůli přípravě eseje či referátu.

Témata:  školství PC průzkumy

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.