Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku přibylo 240 pacientů s HIV, lidé přicházejí na testování pozdě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Letos do konce listopadu přibylo v Česku 240 nových pacientů s virem HIV. Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. V celém minulém roce odhalily testy vir u 286 lidí.

Podle organizace Red Ribbon, která se věnuje prevenci AIDS, letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů zřejmě nepřekoná.

V listopadu přibylo 22 nových případů - 12 v Praze, tři v Jihočeském kraji, po dvou ve Středočeském a Královéhradeckém kraji a po jednom Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Poslední fáze HIV infekce, tedy onemocnění AIDS, bylo v listopadu zaznamenáno u pěti lidí, jeden člověk zemřel.

Experti v listopadu provedli 95.332 vyšetření. Z toho víc než 66.380 testů se týkalo dárců krve, orgánů a tkání. Celkem 1747 lidí se nechalo testovat na vlastní žádost.

"Včasným diagnostikováním HIV infekce v těle se dá předejít vzniku onemocnění AIDS a fatálním koncům, kterých jsme každý rok svědky," podotýká výkonný ředitel organizace Red Ribbon Miroslav Hlavatý.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby lékaři evidovali celkem 3146 nakažených - 2703 mužů a 443 žen. Choroba AIDS propukla u 584 lidí, zemřelo 277 pacientů.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy