Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve státních institucích by mělo být 40% žen, navrhuje Dienstbier

Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kabinet v pondělí projedná návrh Rady vlády pro rovnost pohlaví, podle kterého by měl podíl žen či mužů na vrcholových pozicích ministerstev, centrálních úřadů či státních podniků činit aspoň 40 procent.

Vládní výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích připravil Strategii "+1". Podle plánu by se každý rok měl počet žen v řídících funkcích zvýšit o jednu, dokud by podíl nedosáhl 40 procent. Opatření by se týkalo ale i mužů, pokud by byl jejich podíl nízký. Vládní rada považuje návrh za nekontroverzní.

"Rada vlády považuje současné zastoupení poloviny české společnosti - tedy žen - na všech úrovních vedení české státní správy za nedostatečné. Ženy zůstávají nadále výrazně podprezentovány i ve vedení obchodních společností, včetně těch s většinovou majetkovou účastí státu a státních podniků," uvádí rada v návrhu, který kabinetu předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). V dozorčích radách státních podniků činí podíl žen 23 procent, ředitelek je 10 procent. Ve firmách, v nichž má stát většinu, tvoří ženy 17 procent dozorčích rad a sedm procent představenstev.

Rada doporučuje dělat genderové audity, pravidelně zveřejňovat údaje o počtech a podílech žen a mužů ve vedení, v inzerátech na volné pozice používat "genderově korektní jazyk" či sestavovat vyrovnaně výběrové komise.

Podle vládní rady při srovnání s ostatními státy EU je Česko na spodních příčkách žebříčku. "Příčinou situace je množství překážek, které musejí ženy na rozdíl od mužů překonávat, pokud se chtějí v rozhodovacích pozicích uplatnit," uvedli autoři návrhu. Jako bariéru jmenovali netransparentní pravidla kariérního postupu, nedostatek míst ve školkách, stereotypy o rolích mužů a žen, ale i diskriminaci.

Témata:  vláda ženy Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy