reklama

Křesťané dnes oslavují blížící se příchod Ježíše Krista. Ke Štědrému dni patří i večerní návštěvy kostelů. V pražské katedrále bude půlnoční mši sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. V hlavním městě si ale lidé mohou vybrat z dalších desítek kostelů, kde se půlnoční bude sloužit.

Pro řadu rodin je dnešek časem volna, setkání s přáteli, klidné procházky, ale současně také připomínkou tradic, i když relativně novodobých, spojených se zdobením stromečku, zapalováním františků a svíček, posledního balení dárků a přípravou sváteční večeře.

Rodiny s dětmi si mohou dnes zkrátit čekání na Ježíška v zoologických zahradách. Například do pražské a zlínské zoo mohou lidé přinést pro zvířata jedlé dárky jako například zeleninu, ovoce nebo piškoty. Předávání dárků pro šimpanze mají připraveno v plzeňské zoo.

Za vstup do některých zoo zaplatí návštěvníci dnes symbolické vstupné. Za dětské vstupné zaplatí návštěvníci v Praze, v Jihlavě ve Zlíně jednu korunu. Za vstup do ostravské zoo děti nezaplatí nic. Dobrovolné vstupné mají v zoo v Liberci a Ústí nad Labem. Zdarma se návštěvníci dostanou do děčínské zoo. V Olomouci dospělí zaplatí dětské vstupné.

Dalšími areály, kde si lidé mohou zkrátit dlouhou chvíli, jsou botanické zahrady. V té liberecké jsou největšími taháky v období Vánoc rozkvetlé kamélie a orchideje. Na Štědrý den zde bude vstupné zdarma. Jako každý rok připravilo vedení pražské botanické zahrady vánoční vstupné do skleníku Fata Morgana, kam se o Štědrém dnu lidé podívají za korunu. Otevřená bude i venkovní expozice a vinice svaté Kláry.

V zámku v Českém Krumlově budou slavit Medvědí Vánoce. Medvědici pořadatelé připravili dárečky a lidé jí mohou přinést dobroty. Podstrojovat jí je bude medvědář Jan Míša Černý a vánoční koledy k tomu bude hrát kapela Kapka.

Zábavu nabízejí i veřejná kluziště. V Praze mohou lidé zajít například do areálu karlínských kasáren nebo na Letenskou pláň. V liberecké aréně se může na Štědrý den prohánět veřejnost po stejném ledě jako v jiných dnech bruslí hokejisté klubu HC Bílí Tygři. V Českých Budějovicích je kluziště na náměstí Přemysla Otakara II.