Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babyboxy v Česku pomohly dosud zachránit 161 dětí

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Babyboxy v Česku pomohly od svého vzniku v červnu 2005 zachránit už 161 dětí. Posledním "přírůstkem" byl v úterý ve schránce v Děčíně hoch, který dostal jméno Michálek. Nejčastěji lidé odloží novorozence do schránky mezi 16:00 a 20:00.

V Česku je v provozu 72 babyboxů. Starší typy se postupně mění za moderní. První babybox začal fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v něm objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 25 dětí. Přes babybox odstartovalo svůj život už celkem 92 děvčat a 69 chlapců.

Zatím nejvíc dětí se do babyboxů dostalo v roce 2011. Bylo jich 22. O rok později jich schránky přijaly 20. Loni zdravotníci vyzvedli 16 chlapců a děvčátek.

Mezi 16:00 a 20:00 se ve schránce ocitlo 43 dětí. Dalších 34 v ní pak bylo mezi 20:00 a půlnocí. Nejvíc dětí se dostalo do babyboxu v únoru a v prosinci, a to 20 a 19. Nejsilnějším dnem je pondělí s 31 odloženými dětmi, následuje úterý s 29.

Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení okamžitě na odložené dítě upozorní personál, který se hned o novorozence postará. Ministerstvo zdravotnictví registruje schránky jako zdravotnický prostředek. V roce 2006 získaly ochrannou známku.

Začátkem příštího roku by měly být v provozu pak dvě nové schránky - v boskovické nemocnici a v záchranné službě v Blansku.

Na české babyboxy se před šesti lety zaměřil Výbor OSN pro práva dítěte. Ve své tehdejší zprávě uvedl, že ho schránky na odložené děti v Česku "vážně znepokojily". Podle členů výboru porušovaly hned pět článků úmluvy o právech dítěte. Byly prý v rozporu třeba s právem na život a také od narození na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát rodiče. Výbor v roce 2011 doporučil státu babyboxy zrušit. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse, který sám sebe nazývá babydědkem, schránky především pomáhají život dětí chránit.

Témata:  BabyBox děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy