Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boží hod vánoční? Žádná práce ani stlaní postele, oslavuje se narození Ježíše Krista

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dnes je první a pro křesťany nejdůležitější vánoční den neboli Boží hod vánoční. Název Boží hod vánoční vznikl patrně z toho, že v tyto dny věřící více navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání - slavili tedy "duchovní hody".

Na připomínku příchodu Mesiáše se v kostelích stavějí betlémy. Tam, kde byly již před Vánocemi, se v jesličkách objeví malý Ježíšek. Tradiční jsou také vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled.

Dříve byla zapovězena v tento den práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neosmělil znovu ho rozdělat.

Památka narození Páně se slavila 25. prosince zpočátku jen v Římě, od 7. století se oslava stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli "slavné zjevení se Božího Syna v těle". Tento byzantský svátek Narození Páně připadal na 6. ledna.

O narození Ježíše se píše jen ve dvou evangeliích - Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý o dítěti položeném do jeslí a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval anděl.

Témata:  Vánoce křesťanství Ježíš Kristus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy