Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh TOP 09 na zúžení evidence tržeb vláda pravděpodobně zavhrhne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda patrně odmítne návrh TOP 09 na vynětí podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun z elektronické evidence tržeb (EET).

Pro drobné podnikatele ve službách bude EET likvidační, obává se opoziční TOP 09. Půjde třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.

Úprava TOP 09 "by mohla vést k prohloubení konkurenční výhody těch daňových subjektů, které záměrně vykazují nižší tržby proto, aby nepřekročily rozhodnou hranici pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty," stojí ale v dokumentu pro vládu.

Pokud by zákonodárci opoziční předlohu schválili, nedosáhlo by se narovnání tržního prostředí a omezení šedé ekonomiky. Otevřel by se také prostor pro obcházení evidenční povinnosti umělým dělením podnikatelské činnosti jednoho podnikatele na více subjektů tak, aby se žádný z nich nestal plátcem daně z přidané hodnoty, píše se v něm.

Povinnost evidence tržeb zahrne nejprve hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Pak se mají postupně přidávat další podnikatelské obory.

Témata:  elektronická evidence tržeb vláda TOP 09

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy