Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman předčasné volby vylučuje, strany by prý měly jednat

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh programového prohlášení vlády Andreje Babiše (ANO) považuje prezident Miloš Zeman za dobrý výchozí materiál pro diskuse o programových a personálních kompromisech mezi politickými stranami.

Zeman se po volbách sešel v Lánech se zástupci všech stran zastoupených ve Sněmovně. "Zeptal jsem se na jejich představu o povolebním uspořádání. Víte, co mi řekli? 'S námi nechce nikdo jednat.'," konstatoval. Takový přístup označil za nesmysl. "Pokud s vámi opravdu někdo nechce jednat, tak vy za ním musíte jít, nesedat jako panenka v koutě. Jednání může začít z vaší iniciativy," uvedl Zeman v dnešním vánočním poselství. 

Babišova vláda, kterou Zeman jmenoval před necelými dvěma týdny, nemá zatím před lednovým hlasováním o důvěře ve Sněmovně podporu. Možnost tolerovat kabinet připouštějí jen komunisté.

Zeman návrh programového prohlášení považuje za dobré východisko pro diskusi o personálních i programových kompromisech. Babiše jmenoval Zeman premiérem bez domluvené většiny ve Sněmovně, aby týdny či měsíce nevládl v demisi kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), vysvětlil prezident. "To si snad proboha nikdo nepřeje," uvedl Zeman.

Míní, že Česko bude mít během několika měsíců vládu s důvěrou. "Nebude-li úspěch hned v prvním kole, vytvořím časový prostor pro důkladná jednání politických partnerů, aby se někdy v únoru uskutečnil druhý pokus, který už může být úspěšný," uvedl. Předejít by se v takovém případě mělo tomu, že vítěz voleb ostatní zašlape, ale i koalici všech proti vítězi, dodal.

Zeman vyloučil, že by připustil konání předčasných voleb. Považoval by je za výsměch občanům, kteří ve volbách rozdali karty a na rozdíl od politiků je nelze vyměnit.

Témata:  Miloš Zeman vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy