Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův projev? Babiš i Okamura ho chválí, byl povzbudivý a optimistický

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Dnešní vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana ocenil premiér Andrej Babiš (ANO). Chvály se dočkal také od komunistů a Tomia Okamury.

Babiš si myslí, že Zemanův projev byl dobrý a povzbudivý. "Projev byl pozitivní, přátelský, konstruktivní. Zopakoval svoje známé ekonomické a politické názory, názory na EU a naši roli v ní. Myslím, že byl povzbudivý, má pravdu, že máme být hrdi a pyšni na naši zemi," uvedl premiér v České televizi.

"Vánoční poselství prezidenta republiky bylo ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopnosti českého národa, lidí práce a výzvy k dalšímu zlepšování situace. Prezident Miloš Zeman také poukázal na některé přetrvávající nedostatky, jako malý podíl veřejných investic či vysoký podíl státní byrokracie, které omezují naše příští možnosti," řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

"Projev pana prezidenta se nesl v lehce optimistickém duchu a k mému příjemnému překvapení také v duchu priorit SPD," míní Okamura. Zmínil valorizaci důchodů o pevnou částku, odmítání uprchlíků nebo Zemanova slova o tom, že politici se dají vyměnit. Co se týče jednání o vládě, SPD je ochotna jednat výměnou za prosazení svých priorit. "Míč je teď na druhé straně," zdůraznil.

"Jsem rád, že prezident ocenil růst mezd a důchodů. Bylo to i díky politice předchozí vlády a ne všechny strany v koalici byly vždy pro," uvedl místopředseda Sněmovny za ČSSD Jan Hamáček.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek už tradičně na svatého Štěpána projev z Lán nesledoval, protože tou dobou obědvá u tchyně a tchána. "Nejsem si úplně jistý, zda do novoročního projevu patří hrození zaťatou pěstí," prohlásil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. "Rekapitulace známých názorů pana prezidenta na stav země a politiky i předvolební projev. Vánoční poselství, stmelující nadhled jsme slyšeli už včera - od papeže Františka," poznamenal lídr STAN Petr Gazdík.

Témata:  Miloš Zeman Vánoční poselství prezidenta ČR Andrej Babiš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy