Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiše čeká cesta na Slovensko, bude probírat oslavy výročí i aktuální témata

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Oslavy kulatých výročí, která připadají na rok 2018, ale také aktuální zahraničněpolitická témata včetně regionální spolupráce budou probírat příští pátek premiéři Česka a Slovenska.

Vyplývá to z materiálu o cestě, který připravilo ministerstvo zahraničí. Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) na Slovensko zamíří na první zahraniční návštěvu, zatím se ve funkci v cizině jen účastnil evropského summitu v Bruselu v polovině prosince.

Právě na okraj prosincového jednání Evropské rady se Babiš se svým slovenským protějškem Robertem Ficem poprvé setkal po jmenování předsedou vlády. Fico po schůzce visegrádské skupiny, která summitu předcházela, novinářům řekl, že si s Babišem začal tykat a krátký rozhovor vedli ve slovenštině. "Velmi si toho vážím, vztahy mezi českým a slovenským premiérem byly vždy vynikající, bez ohledu na to, v jakém táboře se nacházeli," uvedl.

Fico v Bruselu připomněl, že osobně měl skvělé vztahy s Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem, Petrem Nečasem, Janem Fischerem i Bohuslavem Sobotkou. "Bože, to jsem jich tolik přežil, to je hrozné," žertoval. Myslí si, že i spolupráce s Babišem bude bez problémů.

Cesta na Slovensko má podle ministerstva symbolický význam, protože Česko s jeho sousedem pojí mimořádné vazby. Rozhovoru premiérů ohledně historických připomínek by mělo dominovat především 100. výročí vzniku Československa. "Stranou rozhovoru nezůstanou ani aktuální zahraničněpolitická témata, včetně otázek regionální spolupráce," stojí v materiálu.

Témata:  Andrej Babiš Slovensko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy