Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova cynická politika má jediný cíl - plné břicho, spustil europoslanec

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes pronesl své vánoční poselství, které vyvolalo hodně rozporuplné reakce. Zatímco například premiér Andrej Babiš označil Zemanův projev za pozitivní a konstruktivní, většina kandidátů na prezidenta či zástupci TOP 09 nešetřili kritikou. K nim se přidal také europoslanec za Svobodné Jiří Payne.

Zeman v projevu například uvedl, že chce, aby byla Česká republika v Evropské unii a NATO energický a sebevědomý partner, na druhé straně pak odmítl kvóty. „Miloš Zeman si dlouhodobě pochvaluje Lisabonskou smlouvu a nyní se diví, když nás přehlasovali ve věci uprchlických kvót. Přál by si evropské daně, evropskou armádu, více kompetencí do Bruselu. Chudák asi netuší, že až přejde téma kvót, přehlasují nás příště při čemkoli jiném. Topolánek předal na evropskou úroveň více než padesát kompetencí, ve kterých můžeme být přehlasováni. Zeman o tom nejspíš asi ani neví,“ rýpnul si do něj Payne.

Prezidentův projev europoslance příliš nenadchl. „Dnes nás ujistil, že blbá nálada dávno skončila. Nějak si nevšimnul, že blbá nálada u nás naopak zavládla od voleb. Příčinou je právě Miloš Zeman, jeho bratrské přátelství v Andrejem Babišem, s Čínou a s Putinem. Příčinou je jeho prázdná bezhodnotová cynická politika, který má jediný cíl: plné břicho,“ nebere si servítky politik.

Zeman v projevu zmínil třeba také to, že politické strany nemají chuť jednat. „Nemají, právě kvůli blbé náladě. Zeman je postavil do blbé situace. Normálně se po volbách jedná, ale Zeman se celou dobu snažil vytvořit takovou situaci, aby nebylo o čem jednat. Trestně stíhaného premiéra si vybral za kamaráda a pokouší se domluvit mu koalici s Okamurou. Od politických stran chce, aby radostně jásaly a vzdávaly mu díky, jak za dob Národní fronty,“ shrnul situaci europoslanec.

Podle něj prostě není o čem jednat, protože nefunguje ani riziko, že po nepovedeném prvním pokusu o vládu dostane druhý pokus někdo jiný. „Miloš Zeman zabil jakoukoli naději pro českou politiku. Devalvoval odpovědnost, devalvoval českou státnost, devalvoval morální hodnoty. Jeho věrohodnost před volbou nového prezidenta je podobná, jako když minule sliboval, že nevyvěsí na Hradě modrou vlajku s hvězdami a pak to byl první naprosto cynický výsměch voličům hned po příchodu na Pražský hrad,“ tvrdí Payne.

„Jestli bývalo zvykem na Nový rok sdílet naději a optimismus, na svátek sv. Štěpána, tradiční symbol utrpení, se po vyslechnutí dnešního proslovu žádná naděje nedostavuje,“ dodal ostře.

Témata:  Miloš Zeman Vánoční poselství prezidenta ČR EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy