Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dukovanech se v noci zastavil 2. blok kvůli opravě záložního generátoru

Dukovany
Dukovany
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dukovany (Třebíčsko) - V Jaderné elektrárně Dukovany začala v noci na dnešek neplánovaná odstávka druhého bloku, kterou firma ČEZ avizovala v pátek. Potrvá asi týden.

Technici během ní budou opravovat motor jednoho z 18 záložních dieselových generátorů této elektrárny. Elektřinu do sítě přestal blok dodávat dnes v 03:40, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

U druhého bloku začali energetici podle mluvčího snižovat výkon hodinu před půlnocí. První turbínu odpojili v 03:00 a druhou o 40 minut později. Následně začaly práce na montáži motoru dieselového generátoru, u něhož zjistili technici závadu při pravidelných zkouškách tohoto zařízení. Podle údajů zveřejněných na webu firmy ČEZ by měla být výroba v tomto bloku obnovena v pátek 5. ledna.

Na odběratele nebude mít podle páteční tiskové zprávy společnosti ČEZ odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech, a to i kvůli omezení průmyslové výroby. "Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu Jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více jak deset procent," uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

Témata:  ČEZ Dukovany EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy