Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí vedení ČSSD? Strana se připravuje na mimořádný sjezd

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Regionální organizace sociální demokracie začnou v průběhu ledna naplno s přípravami na mimořádný sjezd. Okresy a kraje budou nominovat straníky, kteří by se podle nich měli ucházet o funkce v nejužším vedení ČSSD.

Strana bude 18. února v Hradci Králové volit předsedu i místopředsedy po volebním neúspěchu v říjnových volbách, po kterém má dosud nejsilnější strana Sněmovny pouze 15 poslanců.

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec zatím vyjadřuje pouze úmysl dovést spolu se současným vedením stranu k mimořádnému sjezdu, žádný jiný adept na funkci předsedy se však zatím neobjevil. Ke kandidatuře se přihlásil pouze hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, měl však několik podmínek včetně toho, aby dostali příležitost i upozadění členové strany jako někdejší hejtmani Jiří Zimola a Michal Hašek.

Nestraníkovi Běhounkovi navíc brání v kandidatuře do čela strany stanovy, které požadují, aby předseda a místopředsedové byli v ČSSD alespoň čtyři roky. Objevily se kvůli tomu i návrhy, aby jednodenní sjezd v Hradci podmínku v rámci změny stanov zrušil a byl přerušen do registrace nových stanov na ministerstvu vnitra. Speciální komise v posledních týdnech sbírala návrhy na úpravu stanov. Podle Chovance by se mohla strana změnami zbavit současné těžkopádnosti.

Stejné překážce jako Běhounek čelí například i místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Někdejší ministryně školství vstoupila do sociální demokracie v září 2015. Podle současných stanov ČSSD musí být mezi místopředsedy alespoň jedna žena, kterou je nyní bývalá ministryně práce Michaela Marksová.

Většina okresních konferencí ČSSD je v plánu v první polovině ledna, i když některé se už uskutečnily koncem letošního roku. Krajské konference na okresní navážou především během posledních dvou lednových týdnů. Kromě nominací budou například vybírat své delegáty na sjezd, kterých bude dohromady téměř 600.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.