Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrolní rámy u vstupů na Pražský hrad zůstanou. Hrozí nám snad nebezpečí?

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Bezpečnostní kontroly u vstupů na Pražský hrad budou pokračovat i nadále. Jejich zachování doporučily bezpečnostní složky, uvedl dnes mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček

Často kritizované opatření zavedl Pražský hrad loni v létě. Část prezidentských kandidátů se v dnešní anketě ČTK naopak vyslovila pro zrušení kontrol.

Bezpečnostní opatření konzultovala prezidentská kancelář letos v listopadu s policií, Hradní stráží či Bezpečnostní informační službou. "Oslovené bezpečnostní složky na základě analýzy aktuálních rizik a v souladu se svojí zákonnou působností bez výjimky doporučily zachovat bezpečnostní kontroly osob při vstupu do areálu Pražského hradu," uvedl Ovčáček.

Bezpečnostní složky podle něj konstatovaly, že prohlídky výrazně zvýšily úroveň zabezpečení Pražského hradu.

Ovčáček dnes zároveň kritizoval hlasy volající po zrušení kontrol. "Pokud někdo navrhuje oslabení ochrany Pražského hradu a zrušení bezpečnostních kontrol, nezná prostředí, rizika a nerespektuje stanoviska bezpečnostních složek," uvedl mluvčí. Dodal, že takoví lidé dávají přednost vlastním politickým cílům před ochranou lidských životů a zdraví.

Témata:  prezident ČR Pražský Hrad Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy