Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo si od příštího roku přilepší? Starostové, primátoři i hejtmani dostanou přidáno

peníze
peníze
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Starostové, primátoři a hejtmani si od příštího roku finančně polepší. V pondělí vstupuje v platnost novela, která odstraňuje nerovnováhu v jejich odměňování.

Starostové dosud měli stejné peníze a k nim dostávali bonusy podle velikosti obce, kterou vedou. Vznikaly tím velké rozdíly, které u nejmenších a největších obcí činily až desetitisíce korun měsíčně.

Starostové a primátoři si od příštího roku polepší zhruba o 8,5 procenta. Podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, budou vydělávat od 36.500 korun do téměř 95.000 korun. Hejtmani a pražský primátor budou dostávat průměrně o téměř 16 procent víc, přijdou si na 109.500 až 120.500 korun. Podle dřívějšího vyjádření bývalého premiéra Bohuslava Sobotky se změna nedotkne státního rozpočtu. Finanční prostředky jsou generovány v rámci rozpočtu měst a obcí.

Zákonodárci schválili novelu zákona o obcích začátkem letošního roku. Ministerstvo vnitra pak připravilo nařízení, které stanovuje základy odměn. Základ měsíční odměny pro starosty obcí, v nichž žije do 300 obyvatel, je stanoven jako 1,3násobek průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře za rok 2016, tedy 28.076 korun. U starosty tak bude plat činit 36.499 Kč. Odměny by průměrně měly podle vnitra vzrůst o bezmála pět tisíc, nejvýrazněji u primátorů statutárních měst do 200.000 obyvatel.

Pohorší si naopak například brněnský primátor. Vnitro upozornilo, že pro brněnské, ostravské a plzeňské zastupitele vznikla v tabulkách zvláštní kategorie v době, kdy města zajišťovala působnost okresních úřadů pro okresy na svém území. "Od ledna 2003, po zrušení okresních úřadů, však mají stejnou působnost jako ostatní obce s rozšířenou působností. Jejich výjimečnost opadla, ale výrazně vyšší odměny členům zastupitelstev Brna, Ostravy a Plzně byly zatím ponechány," uvedlo ministerstvo v září. Například členové rady v Brně dosud vydělávali o 46 procent víc než jejich kolegové v Olomouci, Liberci či v Ústí nad Labem.

Témata:  mzdy hejtmani platy peníze

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy