Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký bude nadcházející rok pro armádu? Nové mise, více peněz i vojáků

Jmenování nových generálů Armády České republiky na Pražském hradě
Jmenování nových generálů Armády České republiky na Pražském hradě
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Výrazné rozšíření účasti českých vojáků na zahraničních misích, další růst rozpočtu ministerstva obrany a uzavření významných zbrojních zakázek by měl přinést českým ozbrojeným silám nadcházející rok.

Armáda bude také usilovat o přijetí dalších vojáků. Další směřování resortu mohou ovlivňovat noví lidé. V lednu budou Češi volit prezidenta, poslanci budou také hlasovat o důvěře vládě a tedy i nové ministryni Karle Šlechtové (za ANO). Změny by se mohly udát i v čele generálního štábu.

Česká armáda má v současné době na zahraničních misích asi 400 vojáků. Příští rok by se jejich počet mohl výrazně zvýšit na více než 1000. K dosavadním misím přibude účast na aliančním posílení přítomnosti na východním křídle NATO. V jeho rámci česká armáda vyšle do Litvy mechanizovanou rotu v počtu řádově 200 vojáků, působit budou v bojovém uskupení, které sestavuje Německo. Do Lotyšska pod kanadské velení vyjede minometná četa o velikosti do 40 vojáků.

Česko zároveň zvažuje rozšíření svého působení v misích v Afghánistánu, Iráku a v Mali. O posílení by musela rozhodnout vláda a Parlament. Záležet tak bude na úspěchu sestavení vlády a na tom, jaké strany ji budou podporovat. Proti misím vystupují komunisté a SPD.

V afghánské misi v současné době působí kolem 250 vojáků, největší jednotka hlídá spojeneckou základnu Bagrám. Do země by mohlo být vysláno o několik desítek vojáků více, a to zejména instruktorů. Do Mali, kde se čeští vojáci podílejí na ochraně mise EU a na výcviku vojáků, by armáda mohla poslat další strážní četu nebo rotu. Více vojáků by se také mohlo vydat do Iráku, kde v současné době působí vojenští policisté a letecký poradní tým. Vedení armády mluví především o vyslání instruktorů. Spekuluje se také o využití speciálních sil.

Armáda v posledních letech doplňuje své stavy, přijímat nové profesionální vojáky i členy aktivních záloh plánuje také v roce 2018. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře by mělo nastoupit opět asi 2000 nováčků, část z nich budou studenti Univerzity obrany, kteří do budoucna posílí důstojnický sbor. Zatím má podle Bečváře armáda z koho vybírat, ale je si vědom postupně vysychajícího "populačního rybníku". Ekonomice se totiž daří a ve "stejném rybníku" se snaží najít nové rekruty i třeba policie či hasiči.

Témata:  Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy