Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro exposlankyni ČSSD si jde policie, už totiž nemá imunitu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ústí nad Labem - Někdejší poslankyně a ústecká zastupitelka za ČSSD Zuzana Kailová bylo obviněna z porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. Za to jí hrozí až deset let vězení. Policie chtěla političku obvinit už v roce 2014, Sněmovna ji ale nevydala.

Případ se týká projektu Vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla v Ústí nad Labem společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Už dříve za ni byli nepravomocně odsouzeni bývalý ústecký primátor Vít Mandík a někdejší radní Josef Macík (oba ČSSD). Kailová se hodlá bránit. "Protože celé obvinění je účelové a nesmyslné," uvedla.

Kriminalisté už dříve uvedli, že zakázka na Vítání občánků byla předražená. Bývalí členové vedení města podle nich z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Ústecký magistrát původně vypsal na akci veřejnou zakázku, oproti původně osloveným pěti firmám se do ní ale přihlásila další, a radnice soutěž zrušila. Následně pak město město svěřilo zakázku administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které pak rada města zakázku přidělila.

Společnost měla během tří let získat pět milionů korun, služby ale byly podle policie nadhodnocené. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Ústecký okresní soud loni potrestal Mandíka a Macíka osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Škodu soud vyčíslil na 348.000 korun. Kromě náhrady škody je potrestal i pokutou, každý má zaplatit 100.000 korun. Oproti podané obžalobě je ale uznal vinnými jen z porušování povinností při správě cizího majetku, obvinění ze zneužití pravomoci je zprostil. Oba se proti rozsudku odvolali a případem se tak bude zabývat ústecký krajský soud.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Ústí nad Labem EuroZprávy.cz Zuzana Kailová Policie ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy