Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusnok získal prestižní cenu Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2018.

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok obdržel významné ocenění. Renomovaný měsíčník The Banker mu udělil cenu Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2018. Odborná porota ocenila způsob ukončení kurzového závazku, který se obešel bez tržních otřesů. Jako další důvod označili hodnotitelé následný návrat ke konvenční měnové politice, který spolu s přísnějšími makroobezřetnostními opatřeními pomohl předejít vzniku bubliny na trhu nemovitostí. Centrální banka to dnes uvedla na svém webu.

"Velice si vážím toho, že můžu navázat na svého předchůdce Miroslava Singera, který tuto cenu získal za zavedení kurzového závazku před čtyřmi lety. Hladké ukončení kurzového závazku je pro mě odrazem týmového a odvážného ducha bankovní rady, skvělého odborného zázemí ČNB a výtečné spolupráce všech zúčastněných útvarů," reagoval na ocenění Rusnok.

"Ocenění je pro mě potvrzením, že se nám podařilo ukončení měnového závazku pečlivě promyslet a připravit. Opět se nám vyplatila transparentní komunikace, která se již stala jedním z atributů ČNB. Tuto cenu vnímám jako další výraz důvěry v českou centrální banku a mezinárodní uznání za to, že měla a má kuráž vydávat se jak v měnové, tak v makroobezřetnostní politice dosud neprobádanými a ne vždy populárními cestami,“ dodal Rusnok.

Rozhodnutí držet devizový kurz poblíž 27 korun za euro přijala ČNB v listopadu 2013. ČNB se po centrálních bankách Izraele a Švýcarska stala teprve třetí centrální bankou světa, která použila kurz jako nástroj své měnové politiky. Tento režim ČNB ukončila v dubnu 2017.

V letech 2016 a 2017 ČNB také zpřísnila svá doporučení bankám týkající se poskytování hypotečních úvěrů. V rámci svého zákonného mandátu udržovat finanční stabilitu tím reagovala na vznikající spirálu mezi rostoucími cenami nemovitostí a zvyšující se poptávkou po hypotečních úvěrech.

Mezinárodní magazín The Banker, který patří stejnému vydavatelství jako známý ekonomický deník The Financial Times, se již od roku 1926 zaměřuje na informace ze světového bankovnictví a finančnictví. O ceně rozhoduje redakce a odborná porota, která je složená z renomovaných ekonomů a bankéřů. Bývalý guvernér Miroslav Singer získal totéž ocenění pro rok 2014.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy