Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postoj hnutí ANO k prezidentské volbě oznámí až příští týden, oznámil dnes Babiš

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány - Premiér Andrej Babiš oznámí postoj hnutí ANO k prezidentské volbě ve čtvrtek 11. ledna po jednání vlády. První kolo voleb hlavy státu se bude konat 12. a 13. ledna.

"Bavili jsme se více o rodinách než o politice," řekl Babiš novinářům po dnešním novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Dodal, že u stolu panovala příjemná atmosféra. "Jídlo bylo skvělé, atmosféra taky, prezident je v dobré kondici a těší se na volby v lednu," řekl premiér.

Na volbu prezidenta nepřišla dle Babiše řeč. Hnutí ANO zatím nevyslovilo žádnému z devíti kandidátů podporu, řada představitelů strany má ale blízko právě k Zemanovi.

Zeman již dříve avizoval, že Babišův kabinet přijde do Sněmovny při jednání o důvěře podpořit. Dnes podle premiéra svůj úmysl potvrdil. Babiš řekl, že Zeman vtipkoval, že poslance požádá, aby vyslovili vládě nedůvěru. Z vyjádření prezidenta pochopil, že bude iniciovat další politická jednání.

Do sněmovního hlasování o důvěře se Babiš se zástupci ostatních stran sejít neplánuje. Jejich pozice je podle něj příliš kategorická, a neočekává proto změnu v jejich názoru. Přesvědčit se je bude snažit projevem v Poslanecké sněmovně. Komunisté podle něj dnes poslali programové připomínky, které ještě nečetl.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy