Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agrofert podal stížnost k Soudnímu dvoru EU i ombudsmanovi kvůli vyšetřování OLAFu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Od chvíle, kdy Ministerstvo financí obdrželo zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF), uplynulo šest dní. Nyní premiér Andrej Babiš prohlásil, že Agrofert podává stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování poskytnutí evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo.

"Podle informací mé bývalé firmy to vyšetřování proběhlo velice nestandardně, takže byla podána stížnost k evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že tou stížností se bude zabývat. A zároveň byla podána žaloba k evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřování OLAFu," řekl Babiš po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že stížnost podaná k evropským orgánům není reakce na závěrečnou zprávu OLAF, ale že ji koncern podal před několika měsíci ještě v době vyšetřování. "Šlo o to, že jsme dlouhodobě shledávali postup OLAF jako velmi neprofesionální. Nebyli nám schopni říct, co šetří, v jakém období. Nebylo nám umožněno nahlédnout do spisu. Pokud oni mají nějaké důkazy, tak jsme s těmi důkazy neměli možnost být seznámeni," řekl mluvčí a dodal, že holding dodnes žádnou zprávu nedostal.

Premiér Babiš kritizoval také postup ROP Střední Čechy, který o udělení dotace pro Čapí hnízdo rozhodl. "Bylo by dobré, kdyby se konečně někdo zeptal ROP, proč tu dotaci přidělil," řekl. Odmítl také tvrzení, že byla padesátimilionová dotace ukradena. "Určitě nikdo nic neukradl. Těch 50 milionů je ve farmě, nebyla žádná korupce," řekl předseda hnutí ANO.

Zpráva OLAF dorazila na Městské státní zastupitelství v Praze

Tamní žalobce dozoruje vyšetřování na české straně ohledně možného dotačního podvodu. Největší pozornost je upřena právě na premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho kolegu z hnutí a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kteří byli v kauze Čapí hnízdo obviněni. Jelikož obhájili poslanecké mandáty, musela Policie ČR poslat žádost do dolní komory Parlamentu České republiky znovu, aby poslanci opět rozhodli o vydání či nevydání obou členů Sněmovny k trestnímu stíhání. 

Po důkladném prostudování ze strany žalobce dostane zprávu taktéž Pavel Nevtípil, jenž je vyšetřovatelem z pražské hospodářské kriminálky, zjistil deník Právo. V současné době nejvyžadovanější text dostalo pražské městské státní zastupitelství od Nejvyššího státního zastupitelství NSZ). "Vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení nyní nebudeme sdělovat k té zprávě žádné informace," řekla Právu mluvčí zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Obsah zprávy odmítlo komentovat i NSZ, které sdělilo, že je to čistě v kompetenci Městského státního zastupitelství v Praze, zda zprávu zveřejní. "Necháváme na něm (Městském státním zastupitelství v Praze), aby vyhodnotilo a posoudilo otázku případného zveřejnění," uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.  

Témata:  Andrej Babiš Agrofert Městské státní zastupitelství v Praze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy