Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jan Thompsonová končí v čele britské ambasády, V Praze hrála divadlo a jezdila v "embéčku"

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Velvyslankyně Jan Thompsonová v pátek oficiálně ukončí své působení v čele britské ambasády v Praze. Jejím nástupcem bude Nick Archer, který dorazí do Prahy příští týden. Archer působil na řadě diplomatických pozic. Mimo jiné byl ambasadorem v Dánsku.

Thompsonová vedla velvyslanectví čtyři a půl roku a mezi diplomaty vynikala originálními zálibami. V Praze hrála divadlo, na velvyslanectví si pořídila dvě kočky z útulku a po Česku jezdila ve Škodě 1000 MB s diplomatickou poznávací značkou. Známá je také její záliba v chození po horách, vystoupala například na Kilimandžáro. Thompsonová je rovněž fanynkou fotbalu a věnovala se sportovnímu tanci u tyče.

"Velvyslankyně Jan Thompsonová končí jako britská velvyslankyně v České republice 5. ledna. Plánovaný příjezd designovaného velvyslance Nicka Archera je 13. leden," sdělila ČTK britská ambasáda. "Do doby, než prezident České republiky přijme pověřovací listiny Nicka Archera, povede britské velvyslanectví zástupce velvyslance Angus Stewart," dodal mluvčí úřadu Jiří Šebek.

S příchodem Archera stane v čele britské ambasády po 17 letech muž. Ženy vedly britské zastoupení v Česku od roku 2001, Thompsonová byla čtvrtou velvyslankyní v řadě.

Jedním z posledních oficiálních aktů Thompsonové byla schůzka s předsedou české vlády Andrejem Babišem (ANO). "Premiér poděkoval odcházející velvyslankyni za její čtyřleté působení v Praze a její příspěvek k rozvoji vztahů mezi ČR a Velkou Británií," informoval v úterý Úřad vlády v tiskové zprávě.

Thompsonová svůj blížící se odchod z čela ambasády naznačila již před Vánocemi ve videu, které velvyslanectví sdílelo na sociálních sítích. Velvyslankyně a její tým se nechali inspirovat romantickou komedií Láska nebeská, v níž je jednou z postav také předseda britské vlády. V kultovní scéně filmu premiér tančí na píseň Jump (For My Love) ve svém sídle v Downing Street. Video v komentářích ocenili kolegové Thompsonové i čeští politici, kteří se shodli na tom, že britská velvyslankyně byla jednou z nejvýraznějších osobností mezi zahraničními diplomaty.

Témata:  Velká Británie diplomacie Jan Thompson velvyslanectví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.