Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se zabývá případem pádu dítěte z vlaku, průvodčí vinu odmítla

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Soud dnes otevřel případ tragické nehody, při které předloni zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku. Z usmrcení z nedbalosti se zodpovídají vlakvedoucí a průvodčí. Podle žalobce zaměstnankyně drah porušily povinnosti vyplývající ze svého zaměstnání. Hrozí jim až šest let vězení.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy na konci července 2016. Obžalované se podle žalobce před vypravením vlaku z hlavního nádraží v Olomouci nepřesvědčily o uzavření dveří. "V důsledku zrychlování vlaku na trati mezi hlavním nádraží a Štěpánovem došlo k prudkému a neočekávanému otevření dveří. Z nich vypadla dívka, která stála v té době na přestavku, kde čekala na svou matku a sestru, které se nacházely v prostoru WC," uvedl žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Vlak byl poté zastaven ruční brzdou. Dívenku našla vlakvedoucí, která ji běžela zhruba kilometr po trati s lékárničkou hledat. Na místo letěl ještě vrtulník, pomoci dítěti už záchranáři nemohli.

Souprava měla šest vozů. Vlakvedoucí, která se z dnešního jednání omluvila, měla na starosti první dva vozy, obžalovaná Jana Stejskalová v roli průvodčí zbylé vagony. Dítě vypadlo z třetího vagonu. "V té době nám předpis nenařizoval znovu přebouchnout dveře, měly jsem povinnost dveře kontrolovat jenom vizuálně. Od té doby je nový pokyn projít celou soupravu a všechny dveře otevřít a znovu zavřít," uvedla Stejskalová.

Osudné dveře prý zavřela před odjezdem vlaku, když postupovala směrem dozadu. Poté nastoupila do posledního vagonu a vlakvedoucí dala signál, že je vlak připraven k odjezdu. "Pohledem jsem zkontrolovala, že jsou dveře pozavírané. Žádné se mi nezdály nedovřené," dodala žena.

Dění na peronu těsně před odjezdem vlaku měla podle ní kontrolovat už vlakvedoucí. Z podchodu v té chvíli vyběhl podle kamerových záznamů těsně před odjezdem vlaku poslední cestující, který nastoupil právě do třetího vagonu. Ženy si ho však zřejmě nevšimly, průvodčí již byla podle svých slov ve voze a vlakvedoucí v té chvíli dávala signál strojvedoucímu k odjezdu. "Když jí dám souhlas, ona se otočí a komunikuje se strojvedoucím," dodala Stejskalová. Soud případ odročil na 22. ledna.

Témata:  vlaky Olomouc soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy