Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR udělá vše, aby na něj žaloba kvůli kvótám nedopadla, slibuje Babiš

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika udělá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vše pro to, aby žaloba kvůli migračním kvótám, neměla na stát žádný dopad. Česko přijalo pouze 12 uprchlíků a již vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jednoznačně oznámila, že se na programu podílet nehodlá.

Babiš chce záležitost probrat s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem při večeři 29. ledna v Bruselu. Novinářům dnes připomenul, že stejný názor na program přerozdělování žadatelů o azyl má předseda Evropské rady Donald Tusk.

Babiš dále řekl, že se bude snažit rozšířit názor visegrádské čtyřky i na další státy. Nepřipadá mu normální, že nejsou postiženy země, "které si vzaly 12 kvazimigrantů".

Už na počátku prosince avizoval podání žaloby první místopředseda EK Frans Timmermans. Naznačil tehdy, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice středoevropských zemí. První slyšení u soudu se nebude konat dříve než v listopadu či v prosinci. Dneškem začíná procedura, během které mají žalované státy včetně Česka právo na krok EK reagovat.

Mechanismus kvót měl pomoci Řecku a Itálii, kam se uchýlilo množství uprchlíků mířících do Evropy ze Sýrie, ale také z dalších států, třeba z Afriky. Obě jihoevropské země příliv migrantů nezvládaly. Plán předpokládal přesun celkem až 160.000 lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, ovšem státy si z Řecka a Itálie rozebraly jen o něco více než 32.000 osob, oznámila v prosinci komise.

Témata:  Andrej Babiš EU uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy