Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinec ve vazbě nesměl vídat dcerku. Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Brno - Krajský soud v Hradci Králové neumožnil vazebně stíhanému muži osobní ani telefonický kontakt s dcerou a svůj postup řádně neodůvodnil. Otce se dnes zastal Ústavní soud, když vyhověl jeho stížnosti.

Cizinec bolivijského původu, který má švédské občanství, se už v mezičase dostal na svobodu. Nález ale bude mít dopad na další kauzy, stejně jako podobný verdikt ÚS z loňského roku, který se týkal jiného muže vězněného za trestnou činnost nesouvisející s dětmi.

Podle ústavních soudců se krajský soud vůbec nezabýval tím, jak zajistit zachování vztahu s otcem. Nezjistil, jaké jsou poměry ve vazební věznici, zda tam připadají v úvahu návštěvy. Pouze konstatoval, že v době vazby nelze přímý kontakt otce s dítětem upravit.

"Takto stručné odůvodnění je však jak v rozporu s principem, aby nejlepší zájem byl předním hlediskem při rozhodování, ale také s požadavkem na řádné odůvodnění rozhodnutí, které je základním atributem spravedlivého procesu," rozhodl Ústavní soud.

Dcera se narodila v roce 2011. Vztah otce s matkou českého původu se rozpadl, postupně se vyostřily konflikty. Muž se marně domáhal střídavé péče. Následně nerespektoval předběžné opatření, nepředal dceru matce a odjel s ní do ciziny. Deset měsíců pak spolu navštěvovali členy mužovy rodiny v Británii, Francii, Španělsku a Švédsku, kde jej také loni v lednu zadrželi.

Dcerku si vyzvedla matka, otce vydali do Česka a začali stíhat pro zavlečení, únos a zanedbání povinné výživy. Loni také strávil několik měsíců ve vazbě.

Témata:  Ústavní soud ČR soudy věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy