Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá kritika EU: Nemá co rozhodovat, zaplatíme, tvrdí europoslanec

Luděk Niedermayer
Luděk Niedermayer
Foto: Facebook

Praha - Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer nešetřil kritikou Evropské unie. Tvrdí, že Evropská komise nemá co rozhodovat, rozhodují totiž ministři zemí podle pravidel, která si země nastavily.

"Na problém s migrací se nemůžeme dívat jen z pozice zemí uvnitř Evropské unie, ale i z pohledu Řecka, Polska nebo Slovenska. A musíme najít společné řešení," řekl Niedermayer Radiožurnálu s tím, že je třeba, aby členské státy Evropské unie našly společné vybalancované řešení.

"Na pozemské hranici můžete postavit zeď, ale jakmile jsou lidé na moři, před Evropany stojí absurdní otázka, jestli lidi utopit, abychom je nemuseli z vody vytáhnout. A doufám, že je pro všechny nepřijatelná vize, aby se pod dohledem našich lodí lidé topili ve Středozemním moři," podotkl.

„Naším cílem by podle něj mělo být vyjednat kompromis, který pro nás bude přijatelný. A poté bychom ho měli nejen respektovat, ale také vysvětlit voličům, proč jsme ho přijali, dodal.

"Jakýkoliv návrh se objeví, stavíme se proti němu. Stavěli jsme se dokonce proti poskytování peněz na podporu běženců, kteří jsou v Turecku, máme problém s bezvízovým stykem s Tureckem, s kvótami v rámci nouzového mechanismu a nesouhlasíme ani s náhradním finančním plněním, pokud bychom běžence nepřijali. Doufám, že budeme podílet na formulaci dobrého společného řešení. Pokud k tomu nedojde, budeme ti, kteří podle mě zaplatí velkou cenu," podotkl.

"V Česku nechápeme Evropskou unii, když říkáme, že Brusel rozhodl. Evropská komise nemá co rozhodovat. Rozhodují ministři zemí podle pravidel, která si země nastavily," uvedl europoslanec.

Témata:  Luděk Niedermayer EU uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy