reklama

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štepánka Zenklová potvrdila, že zpráva OLAF je od dnešního poledne součásti spisu.

Podle ní tak budou mít poslanci z mandátového a imunitního výboru možnost do zprávy nahlédnout. Upozornila také, že před studiem spisu poslanci musí podepsat mlčenlivost, a nesmějí tak mluvit o tom, co ve spise četli. To připomněl i Kalousek. "Možnost si ji přečíst pod dohledem policisty neznamená možnost ji zveřejnit," uvedl na twitteru.

Mandátový a imunitní výbor si vyžádal zprávu OLAF podle předsedy Stanislava Grospiče už 22. prosince. "Mohu potvrdit to, že nám bylo vyhověno a zprávu, byť zatím v anglickém jazyce, jsme obdrželi," řekl dnes ČTK. Dokument je v mandátovém a imunitním výboru od dnešního odpoledne. Nahlížet do něj budou moci jen členové výboru, zpráva podléhá utajovanému režimu. Až bude oficiálně přeložena, výbor obdrží i české znění, dodal Grospič.

Výbor bude pokračovat v projednávání policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání v úterý. Oba mají před členy výboru předstoupit a představit svůj pohled na případ. Dorazit má také policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch. Grospič uvedl, že všichni si pozvánky převzali a zatím se nikdo z nich neomluvil.