reklama

Kromě Kláry Sovová (NEI) a Jaroslava Dvorského (za Piráty), kteří získali dohromady přes 20 procent hlasů, Sobotku podpoří i kandidátka Občanské demokratické aliance Blanka Horáková. "Osobně podpořím starostu Vrchlabí Jana Sobotku, protože to je člověk, který nezklamal, a myslím si, že si důvěru zaslouží," řekla Horáková, jež získala dvě procenta hlasů.

Volby se konaly kvůli Jiřímu Hlavatému (za ANO), který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu proto automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu a poslaneckého mandátu se vzdal. Sobotka, který kandidoval za STAN s podporou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, získal 7615 hlasů, tedy 33,5 procenta hlasů a kandidát ANO Jiří Hlavatý obdržel 5728 hlasů, to je 25,2 procenta. Rozhodlo o tom 22.718 platných hlasů.

Majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová, která kandidovala za Nezávislou iniciativu, získala 11,9 procenta hlasů, nezávislý kandidát s podporou Pirátů Jaroslav Dvorský obdržel 10,6 procent.

Volební účast byla jen 22,9 procenta. "V pondělí předloží Český statistický úřad (ČSÚ) výsledky voleb Státní volební komisi. Druhé kolo doplňovacích senátních voleb bude v pátek 12. a v sobotu 13. ledna," uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.