Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní výbor jedná o vydání Babiše a Faltýnka, mezi členy panují neshody

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes pokračuje v debatě o vydání premiéra Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Mezi účastníky jednání panují velké neshody.

Babiš ani Faltýnek dnes nedorazí. Oba požádali o odklad slyšení kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Je součástí vyšetřovacího spisu, jejich obhájci by se s ní měli seznámit teprve dnes. Někteří členové výboru navzdory tomu soudí, že doporučení pro plénum by měl výbor přijmout už dnes. Jiní se přiklánějí k variantě, aby výbor Babišovi a Faltýnkovi vyhověl.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný soudí, že Babiš a Faltýnek by měli mít právo vystoupit před výborem, ale v řádu několika málo dnů. Podle Výborného není reálné, aby výbor o policejní žádosti hlasoval ještě před středečním jednáním Sněmovny o vyslovení důvěry Babišově menšinové vládě.

Naopak předseda klubu Pirátů Jakub Michálek chce, aby výbor dokončil projednávání policejní řádosti už dnes. "Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě," řekl novinářům Michálek při příchodu na jednání výboru.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že slyšení před výborem je Babišovo a Faltýnkovo právo, nikoli povinnost. Uvedl, že důvod, kvůli němuž požádali o odklad slyšení, neuznává jako omluvu.

Výbor bude rozhodovat o tom, zda Babišovi a Faltýnkovi jiný termín pro slyšení poskytne, nebo ne.

Policie obvinila oba poslance už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Policie stíhá ještě dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy