Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde je těch 14 miliard, které měly jít na internet? Čerpání z evropských fondů podle Babiše není ideální

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čerpání peněz z evropských fondů není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) úplně ideální. Česko mělo ke konci loňského roku na účtech proplaceno 65 miliard korun, tedy 11 procent z částky přidělené na programové období 2014 až 2020. V květnu začne Česko diskutovat s Evropskou komisí (EK) o tom, jak budou vypadat dotace po roce 2020.

"Ministři můžou mít na čerpání různé názory, ale podle mě není úplně ideální. Dobře si vedou například programy Zaměstnanost, Doprava, Technická pomoc nebo Program rozvoje venkova. Naopak nejhůře jsou na tom programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání nebo Integrovaný regionální operační program," řekl premiér.

"Hodně mě taky zajímalo, kde je těch 14 miliard korun, které měly jít na internet. A kde se přihlásilo několik soukromých firem o 50 milionů. Ptal jsem se, proč stát v tomhle nemá jasnou strategii. Ale moc odpovědí jsem na to nedostal," doplnil Babiš.

O dotacích po roce 2020 se začne debatovat v květnu. "Rádi bychom komisi řekli, jaké jsou naše potřeby. Ne, aby to bylo naopak. Když ještě Nečasova vláda projednávala v roce 2012 priority pro současné programové období, měli jsme tady vysokou nezaměstnanost. Teď je výrazně nižší a naše priority jsou jiné," dodal premiér.

Pro Česko bude důležitý konec letošního roku, kdy EK vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období, tedy 36,5 miliardy korun z celkových 612 miliard korun. Smluvně zajištěno mělo Česko na konci loňského listopadu 45 procent evropských peněz.

Témata:  Andrej Babiš dotace Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy