Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do výpovědí Ďuriše z DPP byli zapojení právníci Agrofertu, tvrdí odbory

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) ve čtvrtek odvolalo ředitele Jaroslava Ďuriše. Podle šéfa odborů DPP Jiřího Orbitka připravovali jeho výpověď právníci Agrofertu ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Poté, co Ďuriše představenstvo odvolalo, část odborářů vstoupila do stávkové pohotovosti. S ředitelem byla odvolána i ekonomická ředitelka Magdalena Češková.

Šéf odborů tvrdí, že má informace, že se na výpovědi podíleli právníci Agrofertu. „Na změnách a v situaci v DPP nyní figurují lidé blízcí Andreji Babišovi," řekl Obitko s tím, že stávková pohotovost by mohla trvat až půl roku. Do doby, než odborům někdo vysvětlí, proč byl Ďuriš vyhozen, není podle Orbitka důvod stávkovou pohotovost zrušit.

Dění kolem DPP podle někdejšího primátora Prahy Tomáše Hudečka teorii odporů nasvědčuje. „Namísto dopraváka přijde člověk z pošty. A to, že to celé nachystali právníci Agrofertu, mi do této taškařice docela zapadá," řekl Hudeček.

Představenstvo DPP odvolalo Ďuriše a Češkovou na základě doporučení dozorčí rady. Vedením podniku je nyní pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek, novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty. Češkovou nahradí ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. V představenstvu ji nahradil již ve středu technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Kdy bude vypsáno výběrové řízení a zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné.

Témata:  Jaroslav Ďuriš Agrofert Dopravní podník Praha

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:06

Před 20 lety se EU výrazně rozšířila. Kdy Unie přijme další státy?

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy