Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka paterčat stále nedostala peníze ze sbírky, bude požadovat náhradu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Loni 17. dubna byla ukončena veřejná sbírka do které přispívali lidé pro první česká paterčata. Vybralo se více než 600 tisíc, rodina dětí však doteď peníze nedostala. Matka Alexandra Kiňová se bude domáhat náhrady, pokud by kvůli postupu Klubu dvojčat a vícerčat a jeho ředitelky Kláry Vítkové Rulíkové o peníze ze sbírky na paterčata přišla.

O vývoji dnes informovala právní zástupkyně Kiňové Klára Samková. Výtěžek 616.440 korun sbírky vyhlášené klubem se podle Rulíkové přes rozpočet hlavního města Prahy dostane na účet Kiňové, podle Samkové ale matka na peníze nemá právní nárok.

Magistrát Prahy si je tak podle advokátky může klidně ponechat. Rulíková oponuje, že klub výtěžek sbírky do rozpočtu Prahy převedl podle zákona a rada města je podle jejích informací Kiňové převede. Děti se narodily v červnu 2013, veřejnou sbírku klub vyhlásil měsíc před narozením paterčat.

Sbírka byla ukončena na žádost Samkové poté, co matka paterčat v lednu po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Do rozpočtu Prahy, která sbírku povolila, klub podle Rulíkové výtěžek převedl, protože se se Samkovou nedokázal domluvit na převodu darem. Převod na účet pro matku znamená, že peníze bude danit a budou se zohledňovat při výpočtu sociálních dávek, upozornila Rulíková.

Advokátka rodiny dnes uvedla, že Kiňová se žalobou o vydání sbírkových peněz obrátila na soud, který zatím o věci nerozhodl. Darování podle Samkové nebylo možné, protože klub byl pouze správcem vybraných peněz, nikoliv vlastníkem, takže výtěžek mohl pouze převést. O určení opatrovníka dětí, které podle Rulíkové klub předpokládal, aby se předešlo danění peněz, se nikdy nejednalo, tvrdí Samková. Doplnila, že neví o ustanovení, podle nějž by Kiňová měla peníze danit a přiznávat při výpočtu dávek.

Témata:  Alexandra Kiňová Klara Samkova děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy