Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý prezident Klaus odvolil v divadle. Pro koho hlasoval?

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus dnes v pražských Kobylisích odevzdal svůj hlas v prvním kole prezidentských voleb. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura hlasoval na základní škole v pražské Hostivaři. Volil Miloše Zemana.

Exprezident přišel zhruba čtvrt hodiny po otevření volebních místností. Poprvé volil v Divadle Karla Hackera. "Tady jsem byl naposledy s dětmi," řekl Klaus členům volební komise. V minulosti jeho volební okrsek totiž býval v nedalekém středisku mládeže.

Klaus novinářům řekl, že novou hlavou státu by měl být člověk, který nespadl z nebe, ale prošel politikou. Z devíti kandidátů jeho požadavkům odpovídají současný prezident Miloš Zeman a bývalý premiér Mirek Topolánek. Koho z nich volil, Klaus nechtěl prozradit.

Podle Klause by každý rozumně politicky uvažující člověk měl brát druhou přímou volbu prezidenta vážně. "Nevolí z hecu, nevolí jako protest proti někomu nebo něčemu a přemýšlí o tom, co je dobré pro naši zemi," zdůraznil Klaus.

Okamura řekl, že při výběru kandidáta vyšel z usnesení celostátní konference SPD. "Kde jsme zcela jasně řekli, že máme volit kandidáta, který má reálnou šanci na zvolení a zároveň splňuje pět programových bodů," uvedl Okamura. Mezi požadavky patří prosazování přímé demokracie, záporný postoj k přijímání migrantů a islamizaci společnosti, vlastenecké cítění a hájení národních zájmů.

Zeman je podle Okamury nesmiřitelným bojovníkem proti mezinárodnímu terorismu a splňuje všechny požadavky, které SPD na kandidáta kladla. Okamura dodal, že je však připraven komunikovat i s ostatními kandidáty, pokud v souboji o Hrad uspějí. Spolupráce se bude podle něj odvíjet od toho, jestli bude chtít takový prezident komunikovat s SPD.

Témata:  Václav Klaus Tomio Okamura Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy