Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fake news? Ovčáček se naštval kvůli letákům o Zemanovi, případem se už zabývá i policie

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Přátelé Miloše Zemana

Praha – Závěr prezidentské kampaně v Česku je opravdu velmi pikantní. Po sociálních sítích totiž koluje zpráva pro voliče a příznivce Miloše Zemana, aby nechodili k prvnímu kolu prezidentské volby, protože stávající prezident automaticky postupuje do kola druhého, Na problém poukázal i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na sociálních sítích už několik dní koluje „výzva“ pro voliče Miloše Zemana, kteří údajně nemusí tento víkend jít k urnám, protože Zeman postupuje podle nových pravidel do druhého kola automaticky. Žádné takové pravidlo ale samozřejmě neexistuje.

Lživý leták, který se objevil ve schránkách v Moravskoslezském kraji. Vyzývám protikandidáty, aby se od této hnusné praktiky distancovali! pic.twitter.com/QuD6qE41X7

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 11. ledna 2018

Podle Ovčáčka se sdělení objevilo i v tištěné podobě, letáky se dostaly do schránek v Moravskoslezském kraji. „Vážení voliči Miloše Zemana! Pokud chcete volit současnou hlavu státu Miloše Zemana, pak v 1. kole nikam nemusíte. Od letošního roku je to novinka. Prezident, který svůj úřad obhajuje, postupuje automaticky přímo do kola finálového. Prosím, zůstaňte doma a přijďte až 25. a 26. ledna,“ píše se v letáku.

„Lživý leták, který se objevil ve schránkách v Moravskoslezském kraji. Vyzývám protikandidáty, aby se od této hnusné praktiky distancovali!“ komentoval na twitteru lživý leták Ovčáček.

K problémům se dokonce vyjádřil o nový ministr vnitra. „V souvislosti s volbou prezidenta republiky jsou šířeny mylné a nepravdivé informace, ve kterých se konstatuje, že současný prezident automaticky postupuje do druhého kola, a voliči jsou tak vyzýváni, aby kandidáta na prezidenta Miloše Zemana nevolili. Ministerstvo vnitra tuto dezinformační kampaň důrazně vyvrací, šířené informace jsou nepravdivé a lživé,“ uvání na stránkách úřadu Lubomír Metnar.

Policie pachatele hledá Věcí už se prý zabývá i policie. „Toto šíření informací nepravdivého charakteru prověřuje Policie České republiky pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb podle § 351 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku ve znění pozdějších předpisů,“ dodal ministr.

Ostravská policie autora letáku hledá. Ve vězení by mohl strávit až tři roky. Podle mluvčí moravskoslezské policie Gabriely Holčákové leták neznámý pachatel v minulých dnech vhodil do schránek domu v Ostravě-Zábřehu ve Volgogradské ulici. Policisté žádají občany, kteří ho dostali, aby je kontaktovali.

Trestní oznámení podala ve čtvrtek večer bývalá místopředsedkyně moravskoslezské organizace Strany práv občanů Ludmila Večerková. Osobně leták nedostala. Policii kontaktovala na základě informací, které získala od známých. "Je to hrozné. V tuto chvíli je jedno, jestli se jedná o Miloše Zemana nebo jiného kandidáta. Taková zpráva spoustu lidí ovlivní. Hlavně starší. Mohou si myslet, že leták je pravdivý. Je to nefér boj," řekla ČTK.

Drahoš a Topolánek se od akce distancují

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš nebo Mirek Topolánek odmítli, že by měli se záležitostí něco společného. Topolánek uvedl, že se od letáku distancuje. "Na rozdíl od Miloše Zemana se nedomnívám, že citovaná třetina obyvatel je slabá duchem, že každý sedmý občan je debilní, dementní nebo alkoholik a že zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt," uvedl Topolánek s připomenutím dřívějšího Zemanova vyjádření.

Drahoš poznamenal, že bojuje čestně a s podobnými praktikami nemá nic společného. "Ostatně jak nedávno řekl sám Miloš Zeman, neměli bychom podceňovat inteligenci českých voličů," připomněl vyjádření Zemana, ve kterém současný prezident reagoval na varování před neovlivňováním voleb ze zahraničí nebo před dezinformacemi.

Některým Čechům přišly letáky zvoucí k návštěvě Pražského hradu

Není to ale jediný problém s letáky, které se v souvislosti s prezidentskou volbou šíří. Spolu s hlasovacími lístky pro první kolo někteří ve schránce také objevili leták zvoucí k návštěvě Pražského hradu.

„Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji pozval k návštěvě Pražského hradu, který se v nadcházejícím roce 2018 stane jedním z center oslav 100 let naší republiky a 25. výročí vzniku samostatné České republiky," píše se na „pozvánce“. Na závěr letáku ve formě dopisu s prezidentskou standartou v záhlaví čtenářům Miloš Zeman přeje vše dobré a na letáku je vytištěný jeho podpis.

Na problém upozornili někteří z těch, kteří leták ve schránce našli. Ovčáček se ale dušoval, že v tomto případě o žádnou kampaň nejde. „Letos si připomínáme 100 let republiky a 25. výročí vzniku ČR. Při té příležitosti se koná na Hradě celá řada zajímavých akcí. Je logické, že je o těchto aktivitách informována i široká veřejnost, kterou osobně zve prezident republiky," řekl mluvčí serveru Aktuálně.cz. Nešlo prý o iniciativu volebního týmu Miloše Zemana, ale propagační materiál Správy Pražského hradu.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy