Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček na dlažbě? Zeman by ho měl vyhodit ještě před volbami, tvrdí známý politik

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volání po konci mluvčího prezidenta republiky Miloše Zemana sílí. Po šéfovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském Jiřího Ovčáčka kritizuje také někdejší Zemanův spolupracovník a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

„Prezident Zeman by měl udělat po čem volám nejen já již roky. Vyhodit svého mluvčího Ovčáčka. Prezidentský mluvčí je zaměstnanec státu, placen z peněz daňových poplatníků, a jako takovému mu naprosto nepřísluší urážet ostatní ústavní činitele či prezidentské kandidáty,“ nebere si servítky Rouček, který působil jako mluvčí Zemanovy vlády.

„Jeho povinností je naopak slušně komunikovat s novináři a poskytovat jim informace, bez rozdílu jaká média novináři zastupují. Tuto povinnost mluvčí Ovčáček rovněž neplní. Proto by měl být vyhozen, a to ještě před víkendovými volbami,“ má jasno politik.

Narážel tak na fakt, že Ovčáček deníku Hospodářské noviny (HN) a serveru Aktuálně.cz odmítl odpovědět na otázky k financování kampaně prezidenta Miloše Zemana a odkázal je na zákon o svobodném přístupu k informacím. Proti Ovčáčkovu jednání se ohradil i Syndikát novinářů České republiky 

Kdopak z Bakalových novinářů mi ještě v rámci vendety pošle dotaz? Začínám je sbírat a královsky se bavím. Jo, kampaň pro fikus je náročná!

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 9. ledna 2018

Není přitom zdaleka první, kdo po hlavě Ovčáčka volá. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský tento týden v rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedl, že v kultivované společnosti přijatelné, aby úředník státního aparátu vyslovoval jakékoliv hodnoticí soudy o ústavních činitelích země. Dodal, že takový člověk by měl být během jedné hodiny vyhozen.

Ovčáček na slova Rychetského zareagoval hodně ostře. „Někde jsem se dnes dočetl, že mám být na hodinu vyhozen. Nemusím vůbec reagovat. Už včera odpověděl pan prezident na Frekvenci 1,“ odkázal se na slova Zemana. A co prezident o Ovčáčkovi řekl? Na dotaz, jestli se v některých lidech za poslední roky zmýlil, odpověděl: „Za poslední roky? Tak proti mně tady sedí Jiří Ovčáček, kterému někteří říkají viceprezident. Takže v něm jsem se nezmýlil.“

Témata:  Libor Rouček Jiří Ovčáček Pavel Rychetský Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy