Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkumy Zemana a Drahoše odhadly, podcenily Fischera i Hilšera

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Předpovědi agentur pro průzkum veřejného mínění se v prvním kole prezidentské volby strefily, pokud jde o silné postavení Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, kteří nakonec postupují do druhého kola.

Průzkumy naopak podcenily voličskou přízeň pro diplomata Pavla Fischera a lékaře Marka Hilšera. Vyplývá to ze srovnání konečných výsledků s daty z průzkumů.

Agentura SANEP ještě v listopadu předpovídala bývalému premiérovi Mirku Topolánkovi třetí místo s podílem 16,8 procenta. Topolánek ale získal 4,3 procenta. Prosincový model agentur Kantar TNS a Median mu předpovídal zisk sedmi procent, agentura CVVM mu v prosinci předpověděla 2,5 procenta.

Agentury přecenily výsledek textaře Michala Horáčka. Dostal 9,2 procenta, ale Kantar TNS a Median mu v prosinci předpověděly až 11,5 procenta, CVVM 10,5 procenta.

Zemanovi předpovídaly Kantar TNS a Median v prosinci 43,5 procenta, Zemanovi 32 procent. Prezidentův skutečný výsledek 38,6 byl zhruba uprostřed.

Témata:  volby Miloš Zeman Jiří Drahoš volby 2018 volební preference

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy