Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vyrazili na víkend na hory, neodradil je ani úbytek sněhu

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Praha - Tuzemské lyžařské areály mají za sebou další poměrně vydařený víkend, i když počasí nabídlo spíš mlhu a zataženou oblohu a obleva v minulém týdnu připravila hory o část sněhu.

Tisíce lidí přijely na sjezdovky do Krkonoš, Jeseníků, Krušných hor i na Šumavu. Pro běžkaře jsou stále upraveny desítky kilometrů stop. Lyžování se museli vzdát návštěvníci Beskyd, řada jich sem ale o víkendu vyrazila na pěší túry.

Zasněžování umožnilo zprovoznit většinu sjezdových tratí v Krkonoších a Orlických horách. Například SkiResort Černá hora - Pec nabízí zhruba 37 kilometrů sjezdovek, v sobotu i v neděli měl každý den víc než 9000 návštěvníků. Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno asi 24 kilometrů sjezdovek se 40 až 75 centimetry sněhu. "Návštěvnost se v sobotu vyšplhala k 8000 lyžařů, dnes jsme na zhruba 4500," řekl ČTK marketingový a obchodní ředitel areálu René Hroneš. Všechny sjezdové tratě jsou otevřené také v Říčkách v Orlických horách.

Mrazivá noc na neděli, ve které mohli vlekaři opět spustit výrobu umělého sněhu, vylepšila i podmínky v Jizerských horách. "Sobota byla o něco lepší, ale celkově byla návštěva dobrá," řekl ČTK Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje střediska Bedřichov, Severák a Tanvaldský Špičák. Ve sportovním areálu Ještěd v Liberci hodnotí víkend jako průměrný.

Na Šumavě někde snižovala návštěvnost volební sobota. "Za víkend k nám dorazilo přibližně 3000 návštěvníků. Není to úplně špatná bilance, ale pamatujeme i lepší statistiku," řekl ČTK Vojen Smíšek ze Skiareálu Lipno. Stejně jako zde se vrátili k zasněžování také na Zadově. Dostatek sněhu je ve středisku na rakouské straně Šumavy Hochfichtu s více než 20 kilometry upravených sjezdovek. Průměrný byl počet lyžařů na svazích areálu Ski&Bike Špičák, uvedl jeho provozní ředitel Vladimír Kasík.

Témata:  hory Češi lyžování

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy