Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitra chce převést "superúředníka" pod Úřad vlády, Bělobrádkovi se to nelíbí

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení návrh novely o zákona o státní službě. Předloha počítá s převedením „superúředníka", tedy náměstka ministra vnitra pro státní službu, pod Úřad vlády.

Rozšířit by se také měly důvody pro odvolání vedoucích služebních úřadů, náměstků či ředitelů, plán počítá i se jmenováním vysoce postavených úředníků jen na dobu určitou.

Na zařazení návrhu do připomínkového řízení upozornil bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek, který ho na twitteru označil za naprostou uzurpaci moci premiérem, po které bude „superúředník" jen loutkou. „Ve zkratce: jedná se o naprostou uzurpaci moci premiérem, GŘ bude loutka," napsal na twitteru.

V důvodové zprávě ministerstvo vnitra uvádí, že změna zařazení náměstka pro státní službu nesnižuje současnou úroveň depolitizace státní služby a odkazuje na původní návrh služebního zákona. „Organizační útvar odpovědný za státní službu, tedy Generální ředitelství státní služby, tím získá postavení, jež odpovídá pojetí, že státní služba je průřezovou oblastí výkonu a organizace státní moci v jednotlivých ministerstvech či jiných správních úřadech," píše se v materiálu.

Rezort také navrhuje rozšířit důvody pro odvolání takzvaných představených. Upozorňuje na to, že šéfové sekcí, oddělení či odborů jsou dnes odvolatelní jen tehdy, pokud dosahují nevyhovujících služebních výsledků. „Představený, jehož výkon je alespoň dostačující (byť jinak podprůměrný), zůstává i nadále představeným jmenovaným na dobu neurčitou," kritizuje návrh.

„Zejména v případech, kdy se bude výkon státního zaměstnance zlepšovat a hodnotitel bude doporučovat přiznání nebo zvýšení osobního příplatku, nebo naopak, kdy se bude výkon státního zaměstnance zhoršovat a hodnotitel bude doporučovat snížení nebo odejmutí příplatku," uvádí vnitro.

Vysoce postavení představení mají být v budoucnu také jmenováni jen na dobu určitou, plánuje vnitro. „Průběžně konaná transparentní výběrová řízení na služební místa generálního ředitele, státního tajemníka, vedoucího služebního úřadu, náměstka pro řízení sekce, ředitele sekce nebo personálního ředitele generálního ředitelství by měla zajistit výběr nejvhodnějších kandidátů, ať již jimi bude stávající představený nebo jiný vhodný kandidát," uvádí návrh. Jmenováni by měli být shodně na pět let.

Má se také rozšířit okruh osob, které se mohou účastnit výběrových řízení na představené. Současný systém umožňuje až tříkolové výběry, nově by měla být kola maximálně dvě.

Témata:  superúředník Ministerstvo vnitra České republiky Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy