Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopravu v Česku komplikuje sníh: Na severu Čech mají problémy kamiony

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ústí nad Labem/Liberec/Praha - V Ústeckém kraji si dnes musí dát řidiči pozor na rozbředlý sníh na silnicích, silný vítr a přeháňky. Uzavřena je cesta z Chomutova na Horu Sv. Šebestiána kvůli kamionům uvízlým v kopci. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů byla dnes ráno uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a dále k hranicím do Polska.

Sníh pokryl komunikace v téměř celém Ústeckém kraji. Uklizeny zatím nejsou chodníky ve městech, opatrně by se proto dnes měli chovat i chodci. Nákladní automobily uvízly na trase z Chomutova směrem do Německa. "Silnice k Hoře Svatého Šebestiána je neprůjezdná," řekla chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková. V úseku hustě sněží, dopravu na místě řídí policie, zatím se předpokládá, že uzavírka potrvá celé dopoledne.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů je uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova. Řidičům se doporučuje jako náhradní trasa do Polska silnice 35 přes Hrádek nad Nisou. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji.

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jeden uvízlý kamion v kopci.

V současné době hustě sněží ve střední a východní části Libereckého kraje. "Ve vyšších polohách se díky silnému větru vytváří místy bílá tma a četné sněhové jazyky a závěje. Oba faktory mohou dnes v průběhu dne komplikovat dopravu ve vyšších polohách na celém území Libereckého kraje, zejména nákladní dopravu," zdůraznil Šén.

Nákladní vozy nad 3,5 tuny neprojedou ani po silnici třetí třídy z Mníšku na Liberecku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant, která se solí.

Silnice Vysočiny jsou kvůli sněhovým přeháňkám a větru sjízdné s opatrností. V kraji se během dneška stalo přes deset dopravních nehod. Nehody přibývají od 05:30. Zatím pouze v jednom případě jde o nehodu se zraněním. Stala se na silnici I/38 u obce Suchá - Prostředkovice na Jihlavsku. Při nehodě dvou osobních aut se jedna řidička těžce zranila.

Krajští silničáři nad ránem vyjeli s 30 sypači. "Vítr by měl sníh sfoukávat pryč ze silnic. Ale pokud se to ujede, může to namrzat. Někde tomu neprospěly mlhy, třeba na Třebíčsku," uvedl Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby.

Dálnici D1 na 151. kilometru ve směru na Prahu uzavřela dnes ráno kolem 7:40 hromadná nehoda. Mezi exity Lhotka a Velké Meziříčí - východ se podle policie srazila dvě nákladní a dvě osobní auta. Nehoda se obešla bez zranění. Krátce po 9:00 byl provoz obnoven levým jízdním pruhem.

V Praze dnes v noci vyjelo do ulic uklízet napadaný sníh 70 sypačů. Některé autobusy MHD měly kvůli kluzkým vozovkám ráno zpoždění. "Ve 3:50 hodin byl vyhlášen výjezd na likvidační posyp motoristických komunikací tzv. I. pořadí, který dosud nebyl v některých lokalitách ukončen," uvedla zhruba v 9:00 mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Vozovky jsou podle mluvčí na území hlavního města mokré, ale sjízdné.

Praha tuto zimu zdvojnásobila plochu přednostně uklízených chodníků. Náklady na zimní údržbu tak stoupnou asi o 22 milionů korun. Zimní údržbu komunikací řídí v Praze TSK a každoročně trvá od 1. listopadu do 31. března. Silnice i chodníky uklízejí Pražské služby.

Čerstvý sníh komplikuje od noci dopravu v Karlovarském kraji. Ve vyšších polohách na silnicích zůstává. Silnici na Chomutov zablokoval nad ránem uvízlý sypač, dopravu na hlavním tahu do severních Čech se podařilo obnovit až krátce před 10:00 informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Témata:  dopravní nehody silničáři zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy