Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor ROP nevzal na vědomí doporučení OLAF týkající se Čapího hnízda

Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy dnes nevzal na vědomí doporučení závěrů Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) vůči farmě Čapí hnízdo. Nyní členové výboru jednají o vyjmutí výdajů z evropského financování.

Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO). Člen výboru za ODS Michael Pánek uvedl, že ho překvapilo, s jakou profesionalitou byl údajný dotační podvod spáchán. Podle něj by se měly prověřit další dotace spojené s holdingem Agrofert ve středních Čechách.

Pro to, aby výbor vzal zprávu OLAF na vědomí, se vyslovilo sedm členů. Proti jich bylo pět a dva se zdrželi hlasování. Orgán má 15 členů, jeden na jednání chybí. Opoziční členové výboru za TOP 09, STAN a ODS tvrdí, že pro dnešní jednání o farmě Čapí hnízdo nedostali relevantní podklady. Chybí jim zejména kompletní zpráva OLAF. Ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia zopakoval, že zpráva obsahuje neveřejné věci a k jejich rozhodování podle něj stačí závěry zveřejněné ministerstvem financí.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která výboru předsedá, prohlásila, že někteří členové výboru věc zpolitizovali.

Opozice, která má ve výboru většinu, chce, aby projekt zůstal v programu a vyřazen nebyl. Podle ní by jinak peníze zaplatili lidé z daní. Munia vyzval členy, aby přihlíželi k tomu, co je nejlepší pro operační program jako celek.

Ministerstvo financí navrhlo vynětí Čapího hnízda z evropského financování, což znamená, že se na vyplacené prostředky pohlíží jako na národní dotaci. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Umožní to, aby ČR od Evropské komise dostala maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet. Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemci. V případě Čapího hnízda ale původní firma již neexistuje.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslava Jermanová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy