Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci vysokých škol varují před apatií ve společnosti

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,
Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, "který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti,[1] po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze (hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit pracovník-výhybká
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před apatií a letargií ve společnosti varovali zástupci Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické, kteří si dnes při tradičním pietním aktu u pražské filozofické fakulty připomněli čin Jana Palacha.

 Jeho odkaz je podle nich potřeba stále udržovat. Palach se před 49 lety upálil kvůli vývoji v československé společnosti po okupaci vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

"Odkaz Jana Palacha nesmí zůstat zapomenut a musí nám připomínat to, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmé a je třeba je hájit, je třeba za ně bojovat. Někteří z nás za ně přinesli oběť nejvyšší," řekl přihlížejícím lidem rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Připomněl, že Palach na filozofické fakultě v Praze studoval. Nejprve byl přijat na ekonomickou školu, dopis o přijetí na jeho vysněný obor na filozofické fakultě obdržel podle Zimy jen několik dní předtím, než do země přijela vojska Varšavské smlouvy. "Když Palach viděl, jak společnost přechází do určité pasivity, odhodlal se k činu, který provedl na Václavském náměstí. Čin bral jako probuzení z letargie, z určité pasivity, která se začala projevovat zhruba po půl roce pobytu vojsk na našem území," dodal Zima.

Kancléř Vysoké školy ekonomické Andrej Tóth upozornil, že společnost v nynější době ztrácí kontakt s reáliemi z doby minulé. "Je třeba nadále připomínat, že hodnoty, které jsme nabyli v roce 1989 je třeba stále bránit," řekl Tóth.

Témata:  Češi vysoké školy Jan Palach

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy