Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD ve vládě? Konečné slovo by měl mít sjezd, myslí si Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Konečné slovo, zda by se ČSSD měla nějakým způsobem zapojit do vládní koalice, případně podpořit například druhou menšinovou vládu hnutí ANO, by měl mít mimořádný sjezd strany v polovině února. Uvedl to dnes Milan Chovanec.

Špičky ČSSD před dnešní schůzkou s ANO novinářům řekly, že čekají na stanovisko šéfa hnutí a premiéra Andreje Babiše, protože vlastní podmínky pro jednání o vládní spolupráci už strana představila.

Úřadující předseda sociální demokracie zdůraznil, že dnešní jednání vyvolalo ANO, nikoliv ČSSD. "Nerozumím stanovisku Andreje Babiše, že sociální demokracie má přijít s nějakými návrhy. Ty jsou na stole už několik dní," uvedl Chovanec.

ČSSD trvá například na tom, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba a ANO se s ohledem na kauzu Čapí hnízdo vzdalo ministerstev spravedlnosti, financí a vnitra, než bude případ dořešen.

"Není to úprk do vlády, snaha získat křesla za každou cenu," řekl Chovanec. Za klíčový prvek možné dohody naopak označil program, například bezpečnost, růst mezd či důchodů a podporu rodin s dětmi. "S touto pozicí jdeme na jednání s ANO, budeme chtít slyšet, co chtějí oni, míč je na jejich straně," dodal.

Sjezd ČSSD bude vybírat nové vedení v polovině února v reakci na špatný výsledek strany v podzimních sněmovních volbách. "Pokud by ČSSD dostala nabídku na podporu menšinové vlády nebo vstup do koalice, o finální znění té koaliční nebo jiné smlouvy musí rozhodovat sjezd," uvedl Chovanec. Není podle něj možné, aby rozhodoval jiný orgán. Nový lídr podle něj bude muset s určitým názorem i na postoj k vládě přijít a získat pro něj většinovou podporu.

Zda by tímto lídrem mohl být současný statutární místopředseda Chovanec, který po loňské rezignaci Bohuslava Sobotky stranu vede, zatím sám nechtěl prozradit. "31. ledna mám narozeniny a v tu dobu se rozhodnu, jestli budu kandidovat do vedení ČSSD," uvedl.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy