Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je proti kvótám. Rozdělují Evropu, tvrdí

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda respektuje stanovisko Sněmovny k navrhované unijní reformě azylové politiky a bude se usnesením řídit, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet bude podle něj postupovat tak, aby Česko nebylo ve věci stálého přerozdělovacího mechanismu spolu s dalšími kritiky přehlasováno.

Dolní komora ve středu "důrazně" odmítla případné zavedení mechanismu pro přerozdělování uchazečů o azyl v rámci členských států. Kabinet by měl podle poslanců přijetí celé reformy azylového systému v krajním případě na evropské úrovni zablokovat. Usnesení označované za kompromisní přijala Sněmovna hlasy 163 ze 165 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Dolní komora také vybídla vládu, aby při vyjednávání v EU prosazovala jednomyslné schvalování změn azylové politiky. Důvodem byla zkušenost se zavedením kvót na uprchlíky, které EU schválila pouze většinově přes odpor Česka a dalších zemí. Těm za nedodržování kvót nyní hrozí unijní sankce.

"Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní," zopakoval Babiš při dnešním jednání sněmovního evropského výboru. Poslance informoval o závěrech prosincového evropského summitu. Česko chce podle něho řešit migraci mimo Evropu a chce se na tom finančně podílet.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy