Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Babiš vydán k trestnímu stíhání? Poslanci ANO budou nejspíše hlasovat proti

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslencká sněmovna dnes rozhoduje o vydání lídrů vládního hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Vinu popírají, stíhání má podle nich politické motivy. Navzdory tomu oba uvedli, že vydáni být chtějí.

Loni v září dolní komora oba poslance v kauze padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo ke stíhání vydala. Rozhodla zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek obhajobou poslaneckého mandátu v říjnových volbách nabyli imunitu v plném rozsahu. Policie v případu obvinila i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Informace ke kauze podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila zakládají důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin. "Jediný, kdo může rozhodnout, je nezávislý soud," uvedl dnes. Kauza podle TOP 09 oslabuje pozici premiéra Babiše na české politické scéně, ale i pozici celé České republiky v zahraničí.

"Vzhledem k délce toho vydávání, těm průtahům a obstrukcím, si myslíme, že ve veřejném prostoru zaznělo úplně všechno. Nemáme v úmyslu cokoli opakovat při jednání Sněmovny. Vystoupíme, jen kdybychom museli reagovat na nějaký laciný výpad," uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš podle hnutí Starostové a nezávislí blokuje tři měsíce jednání Sněmovny a sestavení demokratické vlády tím, že zdržuje svoje vydání. Při dnešním jednání dolní komory budou poslanci STAN hlasovat pro jeho vydání. Předseda klubu STAN Jan Farský připomenul, že Babiš i Faltýnek v úterý oznámili, že své vydání podpoří. V této souvislosti obvinil další poslance ANO ze servility.

"Oni budou proti vydání, neumím toto servilní chování pochopit," uvedl. Dodal, že se možná jedná o otevřená vrátka pro zvrácení situace. Místopředseda STAN Vít Rakušan uvedl, že mandátový a imunitní výbor potvrdil, že stíhání nemá politický rozměr. "Obloukem jsme se vrátili k tomu, co jsme říkali celou dobu: že to není spolek vyšetřovatelů, mají pouze posoudit, zda něco brání vydání," konstatoval.

Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) budou dnes hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a zároveň odmítl, že by hnutí uzavíralo zákulisní dohody s ANO ohledně vydání či nevydání obou politiků vládního uskupení.

Fiala upozornil, že on i předseda SPD Tomio Okamura hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka už v předchozím volebním období. Předseda poslanců SPD také uvedl, že trestní obvinění komplikuje pozici Babiše před vyjednáváním o nové vládě. "Politické strany ve Sněmovně mají problém jít do vlády s trestně obviněným premiérem, my to včera (ve čtvrtek) řekli také. Bude záležet na hnutí ANO, jak se k tomu postaví a jak to bude řešit," řekl Fiala.

Piráti jsou rádi, že dnes Sněmovna zřejmě ukončí jednání o vydání Babiše a Faltýnka. Po dvou měsících obstrukcí se může věnovat legislativní práci, řekl na tiskové konferenci šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že neexistují nosné důvody, proč by se měla na případ uplatňovat imunita. Jako člen mandátového a imunitního výboru, který v úterý vydání obou politiků doporučil, Michálek uvedl, že Babiš nepřinesl informace, které by opravňovaly Sněmovnu k použití imunity. Babiš podle něj na výboru zpochybňoval nezávislost vyšetřovatele Pavla Nevtípila, žádné relevantní indicie ale nepředložil. "Jsme přesvědčeni, že věc má rozhodnout nezávislý soud, nejsou dány důvody pro výjimku," uvedl s tím, že v Česku mají všichni občané rovnost před zákonem a imunita je výjimka, u které je třeba posoudit její důvody.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy