Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Faltýnek jsou zbaveni imunity

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Praha - Policie bude moci pokračovat ve stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna dnes oba poslance vydala ke stíhání zhruba po 4,5 hodinové debatě.

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili, a říkají, že jde o politickou kauzu.

"Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy," prohlásil Babiš při sněmovním projednávání opakované policejní žádosti o své vydání. Zisk padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo neprovázela podle Babiše žádná korupce ani podvod. "Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení," řekl.

Policie vedle Babiše a Faltýnka obvinila v případu dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiš uvedl, že si je jistý tím, že nikdo z obviněných trestný čin nespáchal. Policie si podle něho neopatřila důkazy ve prospěch obviněných a nemá žádné důkazy v jejich neprospěch. Stíhání své manželky Babiš označil za "absolutně absurdní sprosťárnu".

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy