reklama

„Slušnost je naše síla!“ vzkazuje svým příznivcům Drahoš. Na sociálních sítích uvádí, že se na něj v posledních hodinách mnozí obraceli s podporou i radou. „Cítím, že máte obavu, zda očekávané nevybíravé útoky rádců druhého kandidáta zvládnu. Nebojte se, umím rány přijímat i rozdávat,“ vzkázal svým příznivcům prezidentský kandidát.

Cíl je prý ale jiný. „Každý se ke svým blízkým, ve své rodině i navzájem v práci, chceme chovat slušně. Takovou si přejeme mít i naši zemi. Křik není názor, hrubost je vyjádřením nejistoty, ne odvahy. Mnozí jste zažili ve svém okolí, jak drzost a neomalenost slavila úspěch. Pak člověk snadno propadne iluzi, že vyhrát se dá jen ještě větší hrubostí. S tím nesouhlasím. Je třeba vstát a říct: Dost!“ burcuje na sociálních sítích Drahoš.

Poukazuje na to, že i problémy se dají řešit slušně. „Před naší zemí jsou vážné problémy, které je třeba vyřešit. Chci všem ukázat, že to jde slušně. Silný prezident nepotřebuje nikoho urážet. Pojďme vytvořit spojenectví poctivých a slušných lidí. Pak budeme jednotní a silní. Jako lidé i jako země,“ dodal.

Drahoš v posledních dnech čelí dezinformační kampani. Na sociálních sítích se o někdejším předsedovi Akademie věd ČR šíří celá řada polopravd i lží. Podle některých byl Drahoš spolupracovníkem StB – to ale kandidát odmítl a jako důkaz předložil lustrační osvědčení. Podle dalších „zaručených zpráv“ je zednář a vítač migrantů.

Objevují se také „varování“, že pokud bude zvolen, zaplaví Česko muslimští migranti a teroristi. Drahoš přitom v minulosti odmítl jak kvóty, tak ekonomickou migraci s tím, že takové migranty „nepovažuje za ty, kteří by v Evropě měli dostávat azyl“.

Drahošovi příznivci se rozhodli s podobnými zprávami bojovat argumenty. Založili stránku Popravdě.cz, na které vyvracejí největší mýty, lži a polopravdy, které o tomto kandidátovi na prezidenta kolují.