reklama

Sociální demokracii v Karlovarském kraji loni citelně zasáhla kauza údajných manipulací s projekty ROP Severozápad. Po obvinění se svých funkcí vzdali Petr Navrátil, Jakub Pánik nebo Miloslav Čermák. Obviněn byl i bývalý hejtman a poslanec za ČSSD, nyní už nestraník Josef Novotný. K soudu se ale vyšetřování s mnoha obviněnými ještě nedostalo.

"Jana Hamáčka jsme vybrali proto, že je z nabídek, které byly, nejzkušenější, ale zároveň nejméně poznamenaný nějakými problémy. U místopředsedy jsme chtěli někoho progresivního a zároveň silnou osobnost, a to Pavel Poc je," řekla dnes členka krajského výkonného výboru a bývalá poslankyně Markéta Wernerová.

"Sociální demokracie se nesmí skrývat před nepříjemnou debatou. Jestli nové vedení nebude mít tu odvahu, bude křeč, v níž se strana nachází, trvat déle, než je potřeba," prohlásil Chovanec v Táboře na setkání kritiků současného vedení strany. Setkání platformy, která si podle jejích iniciátorů dává za cíl zastavit propad strany, se po poledni účastnilo okolo 180 lidí. Písemný pozdrav poslal i prezident Miloš Zeman.

"Nejsem lhostejný. Se vší vážností říkám, že mě katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie," stálo v dopise, který zúčastněným přečetl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Chovanec není členem platformy. "Slíbil jsem všem, do doby, dokud budu řídit sociální demokracii, budu debatovat se všemi, kteří to se stranou myslí dobře," zdůvodnil svoji přítomnost. Mluvil pak mimo jiné o příčinách neúspěchu strany ve volbách do Sněmovny, například "demisi - nedemisi" Bohuslava Sobotky.

Představitelé platformy, mezi které patří bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a bývalý místopředseda ČSSD Hašek, už dříve uvedli, že žádají přímou volbu předsedy strany a to, aby členové ČSSD přímo rozhodli o případném vstupu do vlády. Na dnešní jednání přijel Chovanec jako jediný z vedení ČSSD. "Ostatní, včetně kandidátů na předsedu, vzkázali, že mají nějaké krajské a jiné konference," řekl v úvodu Hašek.

ČSSD bude na únorovém mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové volit nové vedení. Funkci předsedy loni v polovině června opustil kvůli klesajícím volebním preferencím Bohuslav Sobotka, stranu místo něj vede statutární místopředseda Milan Chovanec.