reklama

Na akci vystoupil i bývalý ministr vnitra a úřadující předseda strany Milan Chovanec. Ten ve svém projevu mimo jiné vyzval, aby strana neřešila své spory veřejně, například na sociálních sítích. Jeho slova si ale nevzal k srdci zlínský exposlanec Antonín Seďa. Na facebookovém profilu Jaroslava Foldyny se Seďa ptá, zda „to byl sjezd před sjezdem nebo další lánský puč?“. Naráží tak na fakt, že pánové Zimola, Hašek, Škromach a Chovanec se po volbách v roce 2013 účastnili tzv. Lánské schůzky s prezidentem Zemanem.

Seďa dále dodává nezvykle ostrá slova. „Pokud se v Táboře sešli pouze příznivci Miloše Zemana k jeho podpoře, tak to je opravdu málo k tomu, aby se ČSSD změnila. Krize v sociální demokracii je dlouhodobě způsobena touto pátou kolonou uvnitř ČSSD. Možná, že by stálo za to, aby aktéři raději vstoupili do SPO“ píše exposlanec na profilu Jaroslava Foldyny.

Michal Hašek mu ale oponuje. „V Táboře se sešli sociální demokrati z celé republiky,kteří ještě stále mají zájem o budoucnost ČSSD a chtějí diskutovat, svobodně,bez obav z následků,otevřeně“ píše bývalý korunní princ ČSSD na Foldynově facebooku. „Chápu Toníku, že jsi s volebním výsledkem na Zlínsku spokojený jako volební lídr. Ale já jsem byl zvyklý vyhrávat a to společně i s Tebou“, píše tamtéž zase exposlanci Zdeněk Škromach. Naráží tak na výsledek posledních sněmovních voleb ve Zlínském kraji. V nich obdržela ČSSD necelých 7% a Seďa se z prvního místa kandidátky nedostal do sněmovny, když jej díky preferenčním hlasům přeskočila druhá Alena Gajdůšková.

„Toníku už se přestaň vymlouvat na jiné. Je to trapné. Jaký jsi měl volební výsledek? A jaký měl třeba Zeman na Zlínsku? Mrkni sem tam do zrcadla. Uplakanost a vymlouvání nemá nikdo rád“, pokračuje Škromach ve facebookové kritice na Seďovu adresu. „Zdeňku, ano volební výsledek byl špatný. Tak jako všude jinde. V roce 2013 jsem vyhrál a v roce 2017 prohrál. Já tuto odpovědnost na sebe beru. Odedřel jsem tu kampaň a vůbec se za ni nestydím. Příčina volebního neúspěchu nebyla v mé osobě, jak si zřejmě myslíš. Byla v tom, o čem hovoří analýza. A ta se v drtivé většině shoduje s mým názorem. Okopávání kotníků opravdu není mým politickým stylem. A ty to víš“, oponuje mu bývalý poslanec.

Škromach se ale nedal. „Tondo je mi líto kam jsi se až dopracoval. Lidé nemají rádi plačky. Přestaň se schovávat za cizí sukni. Uvidíš jak se ti uleví“, píše mu. „Vidíš, ty debile připosranej, ale úřadující předseda ČSSD tam byl“ napadal Seďu v téže diskusi ostře český levicový novinář Štěpán Kotrba. Narážel tak na skutečnost, že Milan Chovanec byl jediným členem vedení ČSSD, který do Tábora přijel. Pokud si ale Chovanec v sobotu přál, aby sociální demokraté neprali špinavé prádlo na veřejnosti, po shlédnutí Foldynova profilu radost mít zřejmě nebude.