Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda bude hlasovat pro své vydání v kauze Opencard

Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) bude hlasovat pro své vydání k trestnímu stíhání. Jde o případ pražské městské karty opencard, jejíž počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma.

"Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl Svoboda po dnešním slyšení před členy mandátového a imunitního výboru.

Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele. "Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně," zdůraznil Svoboda.

Státní zástupce Tomáš Lejnar, kterého výbor rovněž vyslechl, se nedomnívá, že Svobodova kauza by byla politická. "Toliko je prostě předmětem trestního řízení politické rozhodnutí. Tak v tomto směru ano," řekl novinářům. Zpravodaj výboru Petr Gazdík (STAN) ale o politických motivech mluvil, Svoboda je stíhán v souvislosti s rozhodnutím městské rady. Osobně bude, jak uvedl, proti Svobodovu vydání ke stíhání.

V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho mandátu.

Témata:  Bohuslav Svoboda Opencard Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy